Bedre byer
Rambøll - Bedre byer - Anbefalinger til byerne
BORGERNES ØNSKER:
UDFORDRINGER OG ANBEFALINGER
Klima & Miljø

Skybrud skal vendes til en fordel

Kommunernes indsats mod skybrud og stormflod er i fare for at gå i stå. Men hvis man samtænker projekterne, kan de blive miljømæssigt, socialt og økonomisk bæredygtige, siger eksperter.

By Michael Rothenborg juni 2017

Anbefalinger til byerne

  • Samtænk sikring mod oversvømmelser med fremme af grønne områder og biodiversitet, f.eks. ved at holde regnvandet over jorden i stedet for at udvide kloakkerne
  • Se ikke isoleret på projektets enkeltdele, men optimér samlet set på miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed
  • Forebyg! Det er bedre og billigere end at forsøge at helbrede, når et stort skybrud eller stormflod rammer

Stort set alle byer i Danmark har haft oversvømmelser i kældre og andre problemer som følge af de senere års kraftigere skybrud og stormfloder. Størst regning fik hovedstaden efter ekstremregnen 2. juli 2011, hvor skaderne løb op i omkring fem milliarder kroner.

Og det præger da også resultaterne af den store by-undersøgelse: Kun en fjerdedel af danskerne er tilfredse med deres kommunes indsats for at sikre mod oversvømmelser. Men 41 procent mener, at sikring mod oversvømmelse fra skybrud eller stormflod er afgørende for, om en by er attraktiv at leve i.

Projektchef hos Rambøll Jens Christian Riise kan godt forstå, hvis kommunerne har svært ved at finde penge til at klimasikre på et niveau, som borgerne er tilfredse med. Men det er der råd for, understreger han.

”Hvis man samtænker flere hensyn og funktioner i ét projekt, og for eksempel både sikrer mod oversvømmelser og fremmer bynatur og rekreative områder, får man mere for pengene”, påpeger han.

oversvommelse_test 300dpi
Skybrud skal vendes til en fordel
BLÅ-GRØNNE BYLØSNINGER
Skab en blå-grøn infrastruktur hvor træer, planter og vand bliver en integreret del af byplanlægningen. Dette er med til at sikre bæredygtigheden mens der samtidig skabes innovative og smukke åndehuller, som forbedrer livskvaliteten for borgerne og øger byens globale værdi.

Klimaprojekter, der betaler sig…

Kommunerne har de seneste år brugt milliarder på at bygge regnvandsbassiner, afløbskanaler, højere diger og andre klimatiltag – med medfinansiering fra bl.a. spildevandsselskaberne. En regelændring fra 1. januar 2016 har betydet, at kommunerne i mange tilfælde bliver nødt til at hente 25 procent af pengene fra kommunekassen. Det har forsinket mange projekter og sat andre helt i stå, ifølge Kommunernes Landsforening og en rapport fra tænketanken Concito.

Men det er stadig muligt at lave klimaprojekter, der kan betale sig, påpeger Jens Christian Riise. For eksempel kan det ofte betale sig at holde regnvandet over jorden i stedet for at bruge mange penge på at udvide kloakkerne under jorden. Riise nævner et eksempel, som Rambøll har været hovedrådgiver på, og som er bæredygtigt i bred forstand; både miljømæssigt, socialt og økonomisk:

Efter to voldsomme oversvømmelser har man i Kokkedal i Nordsjælland separeret alt regnvand fra spildevandssystemet i området i et af Danmarks største klimatilpasningsprojekter.

Fredensborg Kommune benyttede lejligheden til at samtænke en nødvendig renovering af et socialt belastet boligområde. Derved er der både sikret mod overbelastning af afløbssystemer og åer og skabt grundlag for en øget biodiversitet, nye rekreative arealer og mere aktivitet og øget tryghed. For eksempel er den såkaldte Bølgeplads ikke alene beregnet til regnvandsopsamling, men fungerer også til sport som basketball, skateboard og parkour.

…og giver grønt til mennesker og dyr

Dette fokus på bæredygtighed i bred forstand, der også slår igennem på Rambølls klimaprojekter i København, var hovedårsagen til, at New Yorks miljømyndigheder valgte Rambøll som rådgiver på et pilotprojekt, der skal undersøge effekterne af sikring mod oversvømmelse i bydelen Queens.

Endnu et godt eksempel på denne tilgang er ti hovedstadskommuners opgradering af næsten 30 km Harrestrup Å-system, bl.a. et ambitiøst projekt i Kagsåparken. Her sikres der heller ikke kun mod oversvømmelser af kældre, men projektet får tillige udvidet og forbedret de rekreative områder og giver bedre forhold for biodiversiteten.

Jens Christian Riise peger på, at de danske kommuner ikke kun skal overholde EU’s oversvømmelsesdirektiv og de tilhørende danske regler, men også EU’s vandrammedirektiv og habitatdirektiv – og de internationale konventioner på biodiversitetsområdet.

”Derfor giver det ekstra god mening med holistiske projekter, der løser flere problemer på én gang. De er jo også populære hos borgerne, fordi de tillige giver mere liv til de grønne områder”, siger Jens Christian Riise.

Anbefalinger til borgerne

Alle klimamodeller viser, at der kommer flere og kraftigere skybrud, og risikoen for oversvømmelser fra havet er også stigende. Hændelser der i dag statistisk kommer hvert 20 år, vil i fremtiden optræde hvert 5. år eller oftere.

Jens Christian Riise, Projektchef inden for klimatilpasning hos Rambøll, giver her tre gode råd:

  1. Undersøg om din ejendom er udsat for oversvømmelser fra havvand, grundvand eller nedbør.
  2. Vedligehold rør, render og pumper, der skal lede vand væk fra din bolig og ejendom.
  3. Etablér et lokalt beredskab med naboer og beboerforeninger, der hjælpes ad, når uheldet er ude,

Se mere på klimatilpasning.dk

 

HVOR SKAL VI BESKYTTE MOD HAVET OG HVEM SKAL SKAL BETALE?

 

Havstigninger og stormfloder er et andet område, hvor man bør inddrage alle fordele og ulemper i cost-benefit analyser.

Havene stiger, og i Danmark er de mange kystnære danske byer og sommerhusområder særligt udsatte over for den øgede risiko for stormflod. Derfor arbejder mange danske kommuner i disse år på at forberede beskyttelsen af borgere, virksomheder, havne og naturområder imod konsekvenserne af fremtidens storme i Bodil- og Egon-kategorien.

Kyst- og stormflodsbeskyttelse handler ikke kun om at identificere de rette arkitektoniske-og ingeniørmæssige løsninger. De lovgivningsmæssige rammer gør det også nødvendigt for kommuner og grundejere at samarbejde tæt med både hinanden og andre interessenter for at kunne udvikle og finansiere løsninger, som alle har gavn af.

”Også her gælder det om at regne på alle fordele og ulemper – og at forsøge at skabe merværdi”, siger Jens Christian Riise, oversvømmelsesekspert hos Rambøll.

Man bør nøje granske hvilke værdier, det bedst kan betale sig at sikre – hvis det ikke kan betale sig at sikre dem alle, og man for eksempel bliver nødt til at opgive nogle arealer. Man skal ikke se isoleret på at sikre ét beboelsesområde, men tillige inddrage hvad der sker længere nede ad kysten. Man skal så vidt muligt forsøge at sikre mod skybrud og stormflod på samme tid, så man for eksempel ikke ender med et ’badekar’ bagved nye diger. Og når man alligevel er i gang, hvorfor så ikke også forsøge at beskytte og forøge naturværdier, for eksempel i form af strandenge eller marskland?

”Der mangler ofte en samlet, overordnet prioritering af, hvor vi beskytter bedst med de tilgængelige midler”, siger Jens Christian Riise.

Rambøll har hjulpet Kystdirektoratet med cost-benefit analyser til et nyt kystplanlægningsværktøj, der skal være en del af direktoratets nye vejledning til kommunerne. Rambøll er også allerede i en række kommuner i gang med projekter, der har til formål at sikre kysterne bedre. Det gælder bl.a. Roskilde, Guldborgsund, Sønderborg, ved Limfjorden og tre udsatte nordsjællandske kommuner.

Der er også projekter i udlandet, bl.a. i Washington DC og San Fransisco.

Læs mere om undersøgelsen og forskelle mellem byerne  her


Kontaktpersoner

Skybrud skal vendes til en fordel
Jens Christian Riise
Tlf.: +45  5161 2663
E-mail: jcri@ramboll.dk
Skybrud skal vendes til en fordel
Christian Nyerup Nielsen
Tlf.: +45  51616277
E-mail: cnn@ramboll.dk
Download artiklen som PDF
Forrige
Byboere vil have renere luft
Næste
Flere miljøproblemer løses i samme projekt

Quick Links

  • Publikationer
  • Kolofon
  • Redaktør login

Mere

  • Om Ramboll
  • Cookies og disclaimer
Ramboll
  • Bedre Byer
  • Denne udgave
    • Intro: Vi kan skabe mere attraktive byer
    • Skybrud skal vendes til en fordel
    • Det kører ikke rigtig i trafikken
    • Film: Sådan kan vi løsne trafikknuderne
    • Grønnere på mange måder
    • Blåt stempel til byernes grønne områder
    • Film: Flere miljøproblemer løses i samme projekt
    • Byboere vil have renere luft
    • Danskerne savner tryghed i byerne
    • Boligprisernes himmelflugt kan bremses
    • Fra belastet boligområde til attraktiv bydel
    • Film: Gellerup åbner sig mod Aarhus
    • Metode og forskelle mellem byerne
    • Back
  • Publikationer
  • Kolofon