I årtier har det været næsten umuligt at læse om Gellerup i danske medier uden samtidig også at støde på ordet ’ghetto’. Men ordet ’tidligere’ er i stadig større grad begyndt at optræde før ordet ’ghetto’ i artikler om boligblokkene vest for Aarhus by.
I et af danmarkshistoriens største renoveringsprojekter er Gellerup nemlig ved at blive omdannet til en langt mere attraktiv bydel.
”Vi er ved at udhule et af højhusene her”, siger Lotte Svane, Afdelingsleder for Bygherrerådgivning, og peger:
”I stedet skal der være en port – og den skal både symbolsk og helt bogstaveligt være med til at åbne Gellerup mod resten af Aarhus”.
Det har ikke hidtil været muligt at køre ind i Gellerup fra Ringvejen, og der har også været begrænset mulighed for at komme rundt på veje i selve bebyggelsen. Mange stier har været mørke, og det har været med til at skabe utryghed.
”Men hvis man ændrer det fysiske miljø, kan det skabe mere tryghed. Vejnettet er blevet udbygget, så man kan køre på kryds og tværs, og vi er ved at skabe langt bedre belysning, så der er langt færre mørke områder”, siger Lotte Svane.
Afdelingsleder for Bygherrerådgivning, Rambøll
Private rum skaber tryghed
Vi står nu ved det nye mini-vandfald ’Fossen’ med en kæmpe reklame for helhedsplanen på facaden i baggrunden – og Gellerupparken skrevet med glade farver, der står i skarp kontrast til det gamle, grå og monotone indtryk. Ovre bagved er entreprenørmaskinerne i gang med den nye bypark, der skal gå som en grøn kile fra nord til syd, og som bliver en markant og meget synlig manifestation af transformationen.
Lotte Svane peger på et par andre af boligblokkene.
”Her slår vi stue-lejligheder og første sal sammen og laver byhuse med private forhaver. Det er både med til at skabe mere tryghed, fordi det offentlige rum ikke går helt op til blokkene. Og det skaber selvsagt også større lejligheder og nye boligtyper, som medvirker til en mere varieret beboersammensætning”, forklarer Lotte Svane.
Billigere energiregninger
Hele fem boligblokke bliver revet helt ned, også for at skabe boliger til flere forskellige indkomstgrupper. Renoveringen af de eksisterende boliger kan finansieres under meget favorable vilkår for beboerne på grund af muligheden for at sælge byggerettigheder i og omkring Gellerup. På den måde undgår beboerne huslejestigninger, som de gennemgribende ombygninger og renoveringer under normale omstændigheder ville medføre.
Faktisk vil en del af dem have mulighed for at komme til at sidde billigere i det – fordi renoveringen også betyder bedre isolering og klimaskærme og dermed lavere energiregninger.
”Renoveringen her er et eksempel på, at det er muligt i ét og samme projekt at skabe mere tryghed og øge udbuddet af boliger til fornuftige priser. Det sigter mod at være både socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt”, opsummerer Lotte Svane.
Positive ejendomsmæglere
Aarhus Kommune bidrager selv til at højne områdets status – ved at flytte den del af rådhuset, der huser teknik- og miljøforvaltningen. Det er næsten 1.000 medarbejdere, og der bliver også gjort plads til virksomheder.
Det er ikke kun de involverede og beboerne, der er entusiastiske. Lokale ejendomsmæglere mener, at købere kan gøre en god handel, når de nye private boliger bliver udbudt – med den korte afstand til Aabyhøj, midtbyen og søerne.
Forventningen er, at projektet bliver færdig før tid.
Rambøll er blandt de virksomheder, der hjælper Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening med at renovere og omdanne Gellerup og Toveshøj (i daglig tale bare Gellerup). Projektet indbefatter bl.a.:
- Renovering og omdannelse af foreløbigt 3 boligblokke, hvor en del af de eksisterende lejligheder renoveres og moderniseres, og anden del af eksisterende boliger bliver gennemgribende omdannet til byhuse, ældre- og handicapvenlige boliger samt nye lejlighedstyper, som ikke findes i området i dag.
- Fortætningsprojekter med etablering af nye boligformer og ejerformer, som bryder det store boligområder op i mindre bykvarterer med egen identitet.
- Ny bygade og ny infrastruktur, herunder ny bypark.
- Et Sports- og Kulturcampus, hvor en ny Verdensplads skal danne et nyt samlende midtpunkt i bydelen og Aarhus. Sports- og Kulturcampus indeholder et beboerhus, bevægelseshus, bibliotek, kunstgræsbane, byparken og en ny svømmebadsfacilitet på internationalt niveau.
- Vækstcentre for erhverv og kommunale arbejdspladser.
- Etablering af Brabrand Boligforenings nye administrationsbygning.
- Etablering af ’ungdomsbyen’ med ca. 400 nye kollegieboliger.
- Nyt beboerhus.
Kontaktpersoner